Comercialización y certificación de cacao (Theobroma cacao Linn.) y banano (Musa AAA) orgánico de las comunidades indígenas de Talamanca, Costa Rica
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Date
2002Author
Hinojosa Sardán, Verónica R.
Type
Tesis de maestría
Metadata
Show full item recordAlternative title
Comercialization and certification of organic cocoa (Theobroma cacao Linn.) and banana (Musa AAA) in indigenous communities of Talamanca, Costa Rica
Description
Tesis (Maestría) -- CATIE, Turrialba (Costa Rica), 2002 9 ilustraciones. 16 tablas. Referencias de las páginas 67-75
Abstract
En este estudio se estimó el volumen total del mercado de cacao y banano orgánico comercializado a nivel internacional para el 2001 su crecimiento y las tendencias de precios; se evaluaron diferentes sistemas de certificación orgánica; y por último se analizó el canal de comercialización de ambos productos, sus actores y sus interrelaciones. In this study, we analyzed the volume of organic and banana traded in the international market as well as growth and price tendencies. We also evaluated under which accreditation schemes different organic certification bodies are registered. Finally, we studied the marketing channels of both products, the respective actors and their interrelations.
Keywords
TALAMANCA, COSTA RICA, THEOBROMA CACAO, MUSA (BANANAS), CACAO (PLANT), QUALITY CONTROLS, ORGANIC AGRICULTURE, HEALTH FOODS, ORGANIC FOODS, PRODUCTIVITY, MARKETING, CERTIFICATIONRESERVA INDIGENA DE TALAMANCA, THEOBROMA, CACAO, MUSA (BANANOS), CACAO, BANANOS, CONTROL DE CALIDAD, AGRICULTURA ORGANICA, ALIMENTOS BIOLOGICOS, PRODUCTIVIDAD, MERCADEO, CERTIFICACION,
Publisher
CATIE, Turrialba (Costa Rica)
URI (Permanet link to cite or share this item)
https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/4633Collections
- Tesis [2889]