Browsing by Subject "Cacao"
Now showing items 1-7 of 7
-
A combination of conserved and diverged responses underlies Theobroma cacao’s defense response to Phytophthora palmivora
(BMC Biology, 2024)Plants have complex and dynamic immune systems that have evolved to resist pathogens. Humans have worked to enhance these defenses in crops through breeding. However, many crops harbor only a fraction of the genetic diversity ... -
Análisis de la cadena de producción de cacao en el Municipio de Jaru, Provincia de Rondônia, Brasil
(Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE), 2024)La producción de cacao en el mundo ha aumentado en los últimos años, sin embargo, se ha reportado un déficit en la producción con relación a la demanda mundial, lo que permite decir que hay oportunidades de negocios en ... -
CacaoFIT: the network of cacao field trials in Latin America and its contribution to sustainable cacao farming in the region
(2024-06-11)A network of agronomists, researchers, and practitioners associated with cacao farming provided open access to their independent field trials across Latin America and the Caribbean (LAC). A centralized dataset was assembled ... -
Contribution of local knowledge in cocoa (Theobroma cacao L.) to the well‑being of cocoa families in Colombia a response from the relationship
(Springer Nature, 2024)The concept of well-being of rural families is part of a theory under construction in which new theoretical elements are constantly being incorporated. This research aims to determine the influence of farmers’ knowledge ... -
Local mechanism of engagement in rural landscapes in the Nicaragua - Honduras sentinel landscape: examples of a local farmers organisation and a multi-actor platform
(2024-06-01)Landscape approaches have been encouraged as a means of addressing the intricate challen- ges related to natural resource management and the well-being of land users/farmers. The study presents two mechanisms applied to ... -
Prácticas de prevención y control de la Moniliasis del Cacao en República Dominicana
(2025-02)Se aborda la enfermedad moniliasis del cacao, causada por el hongo Moniliophthora roreri, que puede reducir la producción hasta en un 80%. Se presenta su impacto en la región y se enfatiza la necesidad de adoptar estrategias ... -
Rehabilitación y renovación agroforestal (RRAF) de cacaotales: Manual y herramienta para el personal técnico del sector cacaotero Latinoamericano y del Caribe
(Centro Agroaméricano Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE), 2023)Presenta un instrumento de capacitación y enseñanza que muestre a productores, técnicos, decisores y financiadores los elementos esenciales para entender la lógica productiva del sistema agroforestal como un activo biológico ...