Influencia de la variabilidad climática sobre la Producción de café (Coffea arabica L.) en Honduras
Alternative title
Influence of climate variability on coffee (Coffea arabica L.) grain yield in Honduras
Description
Tesis (M. Sc) -- CATIE, Turrialba (Costa Rica),2012
Abstract
and with pre-harvest management practices on coffee grain yield. The research took in consideration the country’s different departments and small coffee producers. Data from 10 cycles of coffee harvest (1999-2000 to cycle 2008-2009) from 11 departments were used to evaluate the effect of climate variables on coffee grain yield. Neither the variation in annual rainfall from 1999 - 2008 in the departments nor variation in rainfall by the phenology stages of the coffee crop presented significant effects on coffee grain yield. However, annual temperatures showed significant effect (p=0.011) with yield with a positive coefficient of 61.33. Regarding temperatures registered in the different phenology stages, the temperature registered in the grain filling stage showed significant effect (p=0.022) on yield with a positive coefficient of 87.04. Temperature at pre flowering, flowering and grain ripening, did not present significant effects. La presente investigación se orientó en determinar el efecto de las variables climáticas precipitación anual, temperatura media anual, temperatura y precipitación registrada en las diferentes etapas fenológicas del cultivo de café, y manejos de pre cosecha1 sobre la productividad de café. La investigación se realizó a nivel de departamentos y productores de café. A nivel de departamento se utilizaron datos de 10 ciclos de cosecha de café (1999-2000 al ciclo 2008-2009) tomando en cuenta 11 departamentos para determinar el efecto de las variables climáticas sobre la productividad de café. A nivel de departamentos los cambios registrados de la precipitación anual y las registradas en las diferentes etapas fenológicas del cultivo de café de 1999 al año 2008 no presentaron efecto significativo con la productividad de café, sin embargo las temperaturas anuales presentaron efecto significativo (p=0.011) con la productividad con coeficiente positivo de 61.33. En relación a las temperaturas registradas en las diferentes etapas fenológicas del cultivo de café, se presentó efecto significativo (p=0.022) de la temperatura The research objective was to determinate the effect of the climate variables: annual rainfall, average annual temperature, temperature and precipitation recorded against the different coffee phenology stages
Keywords
Publisher
CATIE, Turrialba (Costa Rica)
URI (Permanet link to cite or share this item)
https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/2393http://orton.catie.ac.cr/repdoc/A9022e/A9022e.pdf
Collections
- Tesis [1371]