Show simple item record

dc.contributor.authorGhosh, B.N.
dc.contributor.authorCunha, J.
dc.date.accessioned2025-06-04T15:54:05Z
dc.date.available2025-06-04T15:54:05Z
dc.date.issued1975-10-01
dc.identifier.urihttps://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/12882
dc.description.abstractNatural or sun-drying of cocoa beans in Brazil, after fermentation, takes place on a flat, smooth, horizontal platform called a "barcaca." This paper presents the results of an experimental study conducted at the Centro de Pesquisas do Cacau in Brazil to study the effect of season and various climatic factors on the drying rate of cocoa beans. It takes an average of 10 days to sun-dry a load of beans, with minimum and maximum recorded values ​​of 5 and 12 days, respectively. However, it is known that under adverse conditions, up to 20 to 22 days may be required. 84 percent moisture extraction from the beans is required to produce a dry sample. An average of 55 hours of sunlight and 65 hours of open barcaca are required to dry a load. en promedio, la barcaca se mantiene abierta siete horas por día. El método de determinación de humedad usado por la finca para estimar el estado seco produjo granos con un valor de humedad algo más alto que el valor máximo recomendado de 8 por ciento el contenido inicial de humedad del grano tuvo sólo un efecto marginal sobre el número de días necesarios para secar una carga. Una disminución de la temperatura del ambiente o de la velocidad del viento aumentó el número de días necesarios para secar una carga de almendrases_ES
dc.format.extent8es_ES
dc.language.isoenes_ES
dc.publisherInstituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA)es_ES
dc.relation.ispartofTurrialba Vol. 25, no. 4es_ES
dc.subjectTheobroma cacao||Theobroma cacao||Theobroma cacao||Theobroma cacaoes_ES
dc.subjectSecado por aire||air drying||secagem ao ar||séchage à l'aires_ES
dc.subjectCambio climático||climate change||mudança de clima||changement climatiquees_ES
dc.subjectContenido de humedad||moisture content||teor em humidade||teneur en eaues_ES
dc.subjectTemperatura del aire||air temperature||temperatura do ar||température de l'aires_ES
dc.subjectViento de galerna||gale force winds||undefined||vent de la force du coup de ventes_ES
dc.subjectBrasil||Brazil||Brasil||Brésiles_ES
dc.subjectCurado (procesamiento)||curing (processing)||cura (processamento)||saumuragees_ES
dc.subject.otherSede Centrales_ES
dc.titleEffect of season on sun drying of cocoa beans in Braziles_ES
dc.title.alternativeEfecto de la estación sobre el secado al sol de almendras de cacao en Brasil.es_ES
dc.typeArtículoes_ES
dc.identifier.statusopenAccesses_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

facebook twitter wiki linkedin youtube instegram