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dc.contributor.authorVidal, I
dc.contributor.authorVenegas, A
dc.contributor.authorHidalgo, C
dc.date.accessioned2022-09-02T02:29:58Z
dc.date.available2022-09-02T02:29:58Z
dc.date.issued1984-10
dc.identifier.urihttps://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/11946
dc.description.abstractThe variability of foliar N, P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, and B content as a function of time was studied in an irrigated, 18 year old cherry orchard (Prunus avium L.). Samples were taken during two seasons at 1.5 clays intervals from leaves of 1, 2 to 3 and 4 to 5 years old woody branches. In general, N, P, Cu and Zn concentrations decreased as the growth period advances, while Ca, Mg, Fe and Mn concentration showed an inverse response. The behavior of K and B was very similar, having their higher concentration at the middle of the growing season. The period of higher stability of the macro and micronutrients occurs during the summer. There is an important effect on the mineral concentration according to the leave position for all the nutrients, except for N and P. Considering the good fit of the regression equation, correction factors are proposed for samples taken at any time during the growing season.es_ES
dc.description.abstractSe estudió la variabilidad del contenido foliar de N, P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn y B en función del tiempo en un huerto de cerezos (Prunus avium L.) de 18 años de edad y regado. Se tomaron muestras durante dos temporadas a intervalos de 1,5 arcillas de hojas de ramas leñosas de 1, 2 a 3 y 4 a 5 años. En general, las concentraciones de N, P, Cu y Zn disminuyeron a medida que avanzaba el periodo de crecimiento, mientras que la concentración de Ca, Mg, Fe y Mn mostró una respuesta inversa. El comportamiento del K y el B fue muy similar, teniendo su mayor concentración a mitad del periodo de crecimiento. El periodo de mayor estabilidad de los macro y micronutrientes se produce durante el verano. Existe un efecto importante en la concentración mineral según la posición de la hoja para todos los nutrientes, excepto para el N y el P. Considerando el buen ajuste de la ecuación de regresión, se proponen factores de corrección para las muestras tomadas en cualquier momento del periodo vegetativo.es_ES
dc.format.extent8 páginases_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherInstituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA)es_ES
dc.relation.ispartofTurrialba; Vol. 34, no. 4
dc.subjectESTACIONALIDADes_ES
dc.subjectEVOLUCIÓNes_ES
dc.subjectNUTRIENTESes_ES
dc.subjectPRUNUS AVIUMes_ES
dc.subjectPLANTACIONESes_ES
dc.subjectCEREZAes_ES
dc.subjectMUESTREOes_ES
dc.subjectCRECIMIENTO DE PLANTAes_ES
dc.subject.otherSede Centrales_ES
dc.titleEvolución estacional de nutrimentos en guindo dulce (Prunus avium L.)es_ES
dc.title.alternativeSeasonal variability of the leaf mineral composition of cherry (Prunus avium L.)es_ES
dc.typeArtículoes_ES
dc.identifier.statusopenAccesses_ES


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