La importancia de la utilización de la diversidad genética vegetal en los programas de investigación agrícola en América Latina
Alternative title
The importance of access to, and use of plant
genetic diversity in regional and national
agricultural research programmes in Latin
America.
Description
8 páginas, ilustrado, 30 referencias.
Abstract
Este artículo analiza seis ejemplos de cómo determinados recursos fitogenéticos para la alimentación y la agricultura fueron utilizados en diversos países en trabajos de análisis, selección y mejoramiento genético con el fin de obtener variedades mejoradas que pudieran beneficiar a los agricultores y los consumidores. Algunos de los casos demuestran que ciertos materiales no incluidos en el Anexo 1 del Tratado Internacional sobre los recursos Fitogenéticos para la Alimentación y la Agricultura - y por lo tanto, no sujetos a las condiciones del sistema multilateral de acceso y distribución de beneficios del Tratado - son claves para la seguridad alimentaria en América Latina. This article presents six cases of plant
genetic resources for food and agriculture from
numerous countries. Those resources (cacao,
cratylia, yellow bean, ‘chocho’, cassava and single
hybrid maize) were used in screening, selecting
and breeding efforts to make improved material
available to farmers. These studies demonstrated
the importance of facilitated access to a range of
diversity of crops or forages as broad as possible.
Some of the cases also showed that some materi als not included in the Annex I of the Treaty on Plant
Genetic Resources for Food and Agriculture ‑and,
therefore, not subject to the conditions of the multi lateral system of access and benefit-sharing of the
Treaty‑, are extremely important for food security in
the Latin American region.
Keywords
Publisher
CATIE, Turrialba (Costa Rica) CATIE, Turrialba (Costa Rica)