Características químicas de las semillas de tarhui (Lupinus mutabilis) cosechadas en Cuzco, Perú.
Alternative title
Chemical characteristics of tarhui (Lupinus mutabilis) harvested in Cuzco, Peru.
Abstract
Tarhui (Lupinus rnutabilis) is a legume native to the Highlands (2 500 — 4 500 m above sea level) of Peru, with appreciable resistance to frost, drought and poor soils. Results obtained in this work confirms that tarhui growing up in Cuzco has a high protein content (42.7%on the average) and is a significant oil source (18.4% on the average). Tarhui is a bitter tasting legume due to the presence of alkaloids (0.92 to 1.36% ) which must be leached out before tarhui can be used as food. El tarhui (Lupinus rnutabilis) es una leguminosa nativa de la sierra (2 500 - 4 500 m sobre el nivel del mar) del Perú, con apreciable resistencia a las heladas, la sequía y los suelos pobres. Los resultados obtenidos en este trabajo confirman que el tarhui cultivado en Cuzco tiene un alto contenido de proteínas (42,7%en promedio) y es una fuente importante de aceite (18,4% en promedio). El tarhui es una leguminosa de sabor amargo debido a la presencia de alcaloides (0,92 a 1,36% ) que deben ser lixiviados antes de que el tarhui pueda ser utilizado como alimento.
Delegation
Sede Central
Publisher
Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA)
Is part of
Turrialba; Vol. 31, no. 3
Status
openAccess
URI (Permanet link to cite or share this item)
https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/12188Collections
- Turrialba [1345]